Якщо хочете до поважних літ зберегти рівну поставу та не нарікати на кожному кроці на біль у спині, подбайте про збалансоване й здорове харчування. Адже організм потребує для нормального функціонування цілого набору вітамінів, мінералів та поживних речовин. Завдяки раціональній дієті ви зможете уникнути багатьох проблем зі здоров’ям. Тоді як неправильне харчування може спричинити розвиток хвороб хребта, серед них сколіозу, остеохондрозу, остеопорозу.
Тож яка їжа допоможе зміцнити спину?
Головне в профілактиці хвороб хребта – харчування з достатнім вмістом кальцію і вітаміну D, а також фосфору, магнію, міді, цинку, вітамінів С і К (всі вони допомагають у формуванні кісткової тканини). Проте не біжіть відразу в аптеку з усім цим списком. Неправильне дозування може бути небезпечним. Крім того недоліком лікарських препаратів є невисока засвоюваність. Краще вживайте у їжу корисні продукти, які без будь-якої шкоди заповнять потребу організму.
Одним із життєво необхідних елементів для організму є кальцій. Він бере участь у численні фізіологічних процесах: згортання крові, передача нервових та м’язових імпульсів, а також є основним будівельним матеріалом для кісток. Якщо ж у харчуванні кальцію бракує, то необхідний елемент починає вимиватися із кісток, і може виникнути остеопороз. Кістки втрачають міцність, зростає ризик переломів. Така проблема особливо стосується жінок під час вагітності, годування або після менопаузи.
Щоб зміцнити здоров’я, їжте продукти з високим вмістом кальцію:
- молоко, кисломолочний сир, твердий сир (причому в нежирних молочних продуктах є більше кальцію);
- салат, петрушка, капуста, спаржа, шпинат, броколі;
- морепродукти та риба (багато кальцію є у кістках сардин і лосося);
- бобові, вівсянка, гречка, кукурудза, житній хліб;
- яєчні жовтки і, передусім, яєчна шкаралупа;
- інжир, горіхи й насіння.
Якщо ж ваш організм усе одно відчуває брак кальцію, рекомендується приймати лікарські препарати, що містять цей елемент. Недоліком препаратів є погана всмоктуваність кальцію з кишечника. З іншого боку, надлишок також шкідливий, тому перед вживанням таблеток обов’язково порадьтеся з лікарем. Крім того, додатково отримати природний кальцій можна, скориставшись рецептами народної медицини.
Зверніть увагу, що кальцій не може засвоїтися без вітаміну D. Невелику кількість цього вітаміну можемо отримати, вживаючи риб’ячий жир, печінку, яєчні жовтки та вершкове масло. Недарма цей вітамін називають «сонячним», адже людський організм виробляє його під впливом сонячних променів. Не забувайте, що коли хоча б 5-10 хвилин щодня грітися на сонечку, отримаєте потрібну кількість вітаміну D. Це допоможе зміцнити ваші кістки та хребет.
Проте у літньому віці може знадобитися додатковий прийом лікарських препаратів із вітаміном D, оскільки з роками він слабше виробляється в організмі людини.
Яких ще мінералів та вітамінів потребує здоров’я нашого хребта і кісток?
Для хорошого засвоєння кальцію необхідні такі мікроелементи, як фосфор і магній. Магній відповідає за те, щоб кальцій добре засвоївся з травного тракту і потрапив до кісток. Щоб поповнити запаси магнію в організмі, вживайте гречку, вівсянку, пшоно, соняшникове насіння, арахіс, сир, банани, паприка та бобові. Фосфор міститься в багатьох продуктах, наприклад у яйцях, насінні, горіхах, крупах, бобах, а також м’ясо-молочній продукції. А тому його в організмі зазвичай вистачає.
Зміцнити ваші кістки та хребет допомагають також такі мікроелементи, як марганець, цинк, бор, селен, мідь. Міді в організмі людини зовсім мало. Проте вона відіграє важливу роль. Адже при нестачі міді відбувається вимивання кальцію із кісток. Тому для профілактики остеопорозу та ламкості кісток вживайте вишні, виноград, какао, печінку та м’ясо – продукти, що мають у складі мідь. Є елемент, який виконує виняткові функції в процесах засвоєння кальцію – це бор. Він на 50 % зменшує втрати кальцію, регулює обмін інших мікроелементів, а також сприяє утворенню жіночих гормонів. Бор можна знайти у бобових, горіхах і овочах. Марганець, який міститься в зернових, бобових, а також в зелені, суницях та зеленому чаї регулює обмін речовин, бере участь в утворенні кісткової тканини.
Щоби хребет та кістки добре «почувалися» та розвивалися, їм необхідні також білки та вітаміни А і С. Передусім це актуально для дітей та підлітків у період росту. Потрібно включати в обов’язкову дієту яєчний білок, сир, курятину. Вживайте більше овочів та фруктів, особливо оранжевого та жовтого кольору, бо вони містять багато вітаміну А. Щоб поповнити організм вітаміном С не забувайте їсти ягоди, лимони, ківі, солодкий перець та шипшину.
Щоб були здоровими ваші суглоби та хрящі потрібно вживати різні желеподібні продукти. Вони сприяють виробленню міжсуглобової рідини та зміцненню хрящової тканини. Споживайте морепродукти (мідії, креветки, морські водорості). Частіше готуйте бульйони, холодці та желе.
Від чого слід відмовитися?
А от за вживання солі, м’ясних консервів та алкоголю ваш хребет спасибі «не скаже». Надмір солі в організмі посилює вимивання кальцію з кісток. А отже збільшує їх ламкість і загрозу різних захворювань. Шкідливі для кісток також кофеїн та нікотин. Тому не дивіться, як спокусливо виглядає сигарета з чашечкою кави, адже вони збільшують ризик переломів. Намагайтеся не вживати газованих напоїв, де міститься ортофосфорна кислота (Е338), котра збільшує втрати солей кальцію.
Зверніть увагу, що при схильності до повноти, слід знизити енергетичну цінність їжі, особливо це стосується кількості споживаних вуглеводів і жирів.
Таким чином, збалансоване харчування з дитинства допомагає зберегти ваш хребет здоровим. Насамперед потрібно подбати про раціональне харчування для дітей та підлітків. коли формується їхня опорно-рухова система. Насправді, якщо дотримуватися декількох нескладних правил. ви зможете уникнути багатьох проблем із хребтом набагато полегшите собі життя.